fbpx

10 pavojingiausių dalykų, kuriuos galite valgyti


Žmonės keliavo per šią planetą daugiau nei 200 000 metų, ir per tą laiką į burnądėjo daug abejotinų dalykų. Daugelis mirė valgydami nuodingus ar toksiškus augalus ir gyvūnus, tik norėdami užtikrinti kitų, kurie nesilaikė pavyzdžių, saugumą.

Jūs manote, kad iki XXI amžiaus žmonės gerai supranta, ko nevalgyti, ir mes to nedarome. Tačiau tai nereiškia, kad žmonės visame pasaulyje reguliariai laikosi savo valgymo įpročių dėl šių dešimties pavojingų maisto produktų, kuriuos iš tikrųjų galite valgyti.

Moliuskai

Visada rizikuojate kai valgote moliuskus, tačiau pavojai paprastai didėja, kai liejasi kraujas. Šie žavūs mažieji klajokliai savo vardą gauna dėl didelio hemoglobino kiekio kraujyje, todėl jis tamsiai raudonas. Kitų rūšių moliuskų kraujas yra skaidrus, todėl skirtumas yra gana ryškus. Nepaisant to, kad jis atrodo kaip mažas, kruvinas monstras, „Blood Clams“ yra delikatesas daugelyje Indijos-Ramiojo vandenyno regiono vietų, kur jie randami.

Susirūpinimas valgyti kraujo krešulius kyla dėl nepaprasto gyvūno sugebėjimo kiekvieną dieną išfiltruoti iki 40 litrų (10,5 galono) vandens. Taip gyvūnas maitinasi pats, tačiau tai taip pat užtikrina, kad į moliuskus pateks įvairios bakterijos ir virusai, kurie nėra saugūs valgyti bet kokioje situacijoje. Tose vietose, kur vanduo yra ypač nešvarus, ten surinkti moliuskai gali perduoti hepatitą A, E, dizenteriją ir vidurių šiltinę. 1988 m. Šanchajuje daugiau kaip 300 000 žmonių sunkiai susirgo juos valgydami, o 31 žmogus mirė. Manoma, kad 15% žmonių, kurie valgo moliuskus, pasigauna vieną ar kitą infekciją.

Serbentai

Žmonės visame pasaulyje mėgaujasi serbentais, todėl gali būti įdomu, kuo jie gali būti pavojingi. Didžiąją dalį pačių uogų yra visiškai saugu valgyti, todėl jie buvo įtraukti į viską, pradedant vaistiniais preparatais ir baigiant homeopatiniais vaistais. Jie taip pat yra puikios uogos uogienėms gaminti, nors dauguma jų yra visiškai saugūs valgyti, tačiau kai kurie jų yra nepaprastai kenksmingi, jei nuryjami prieš subrandinant ar netinkamai išvirus.

Valgydami neapdorotą, neprinokusią serbento uogą, galite patirti viduriavimą ir traukulius, kurie sukelia ypatingą pavojų jauniems ir pagyvenusiems žmonėms. Ne uogos, bet augalo lapai, šakelės, šakos, šaknys, sėklos ir žiedai yra labai toksiški, juose yra didelis kiekis cianogeninių glikozidų. Saugiausia, susidūrus su šiomis skaniomis uogomis gamtoje, – palikti jas ramybėje. Jei nesate botanikas, galintis pasakyti skirtumą tarp saugių ir pavojingų uogų, palikite jas ant augalo.

Dygliažuvė

Ar žinote, kad ši žavinga žuvis gali jus pražudyti, jei užsisakysite kažkur iš meniu. Japoniško pufffish (dygliažuvės), vadinamo Fugu, mėsos paruošimo menas jau seniai yra pavojingas bet kokio suši mėgėjo perspektyvai. Šiose žuvyse yra tetrodotoksino, kuris yra stiprus neurotoksinas ir, kaip teigiama, 200 kartų mirtingesnis žmonėms nei cianidas. Jis yra žuvų reprodukciniuose organuose, kepenyse ir žarnyne. Paprastai nevalgytumėte tų žuvies dalių, tačiau jas ruošiant kyla pavojus.

Norėdami gaminti Fugu, japonų suši virėjai turi atlikti licencijavimo ir mokymo procesą, kuris užtrunka trejus metus. Kiekvienas, kuris užsisako „Fugu“, turi suprasti, koks mirtinas gali būti šefo peilio praslydimas, ir jie iš tikrųjų savo gyvenimą atiduoda į to virėjo rankas. Jei per minutę tetrodotoksinas patenka į mėsą ir yra suvalgomas, nėra daug vilties išgyventi. Pirmiausia būtų jaučiamas tirpimas aplink burną, kurį greitai pakeistų paralyžius, ir galiausiai mirtis, kuri gali įvykti per 20 minučių arba net po 24 valandų. Ši žuvis tampa viena mirtingiausių žuvų, kurias galite valgyti.

Afrikos jautinė varlė

Vakarų pasaulyje yra daugybė žmonių, kurie šmeižia mintį vartoti varles, tačiau daugelyje pasaulio šalių varlių kojos yra delikatesas. Jų galite rasti visur – nuo Prancūzijos iki vietų visame Amerikos pietryčiuose. Tačiau Afrikoje yra vietų, kur įprasta valgyti afrikinę jautinę varlę, tačiau neapsistojama tik prie kojų. Vietoj to jie valgo visą varlę ir būtent tada tampa pavojingi jų sveikatai.

Visa varlė vartojama visoje Afrikoje, tačiau dažniausiai tai daroma Namibijos šalyje, kur ji laikoma delikatesu, vadinamu „efuma“. Rytiniame Luangvos slėnyje nsengos žmonės valgo varles, kurias jie vadina „kanyama kaliye fupam“, tai reiškia, kad gyvūnas be kaulų. Afrikos jautinės verlės odoje ir kituose organuose yra kenksmingų toksinų, kurie prarijus gali sukelti inkstų nepakankamumą ir net mirtį. Įdomu tai, kad jauna varlė, kuri dar turi poruotis, yra daug mirtingesnė nei vyresnės varlės, todėl svarbu vengti jas valgyti prieš prasidedant poravimosi sezonui.

„Nomura“ medūzos

„Nomura“ medūzos, dar žinomos kaip Echizenas Kurage, yra didelė medūzų rūšis, galinti užaugti iki dviejų metrų (6,6 pėdų) ilgio ir sverti 200 kg (440 svarų). Nors jie nėra tiksliai įvertinti žvejybos pramonėje ir yra pavojinga invazinė rūšis, jie vartojami tokiose vietose kaip Japonija, kur tai laikoma delikatesu. Paprastai medūzų mėsa nėra toksiška, jei nevalgote netinkamų dalių, tačiau būtent Echizen Kurage vartojimas tampa pavojingu maistu. Tai nėra vien tik toksiškų dalių pašalinimas; tai susiję su tinkamu mėsos virimu.

Jokiomis aplinkybėmis negalima valgyti žalios „Echizen Kurage“ mėsos. Ji turi būti kruopščiai paruošta, nes galite suvalgyti toksišką medūzų nematocistos nuodų kiekį. Įprastas prisilietimas gali sukelti niežėjimą, patinimą, skausmą ir uždegimą, tačiau tai pasikeičia, jei ją praryjate. Tai padarius gali ištikti mirtis. Nepaisant mirtino „Echizen Kurage“ pobūdžio, jį galima saugiai paruošti tinkamai išmokus. Japonijoje netgi yra įmonė, gaminanti vanilės skonio medūzų ledus, pagamintus iš Echizen Kurage mėsos.

Anakardžiai

Beveik visi, neturintys alergijos riešutams, per savo gyvenimą yra suvalgę saują anakardžių, bet tai nereiškia, kad anakardžiai negali būti kenksmingi. Pirkdami „žalius“ anakardžius maisto prekių parduotuvėje, perkate jau virtus riešutus. Taip yra todėl, kad neapdorotas anakardis nėra tai, ką turėtumėte kada nors dėti į burną. Neapdorotuose anakardžiuose yra cheminė medžiaga, vadinama urushiol, kuri yra panaši į cheminę medžiagą randamą augaluose, pavyzdžiui, Povy Ivy ir Pox Sumac. Jūs tikrai neturėtumėte valgyti žalių anakardžių.

Jei nuspręsite nekreipti dėmesio į šį įspėjimą, eikite prie anakardžio medžio ir prisiskinkite sau riešutų; turite būti atsargūs. Vienas riešutas nenužudys jūsų, tačiau gali sukelti daug skausmo, kuris gali baigtis jūsų mirtimi. Suprantama, kad jūs turėtumėte jų valgyti daug, ir greičiausiai sustosite dėl skausmingo dirginimo, kurį patirsite juos nuriję, tačiau pavojus yra. Laimei, garuose išvirti anakardžiai pašalins toksiškumą, todėl mes galime jais mėgautis masiškai visame pasaulyje.

Pūdyta ryklio mėsa

Daugeliui pasaulio žmonių idėja valgyti pūdytos ryklio mėsos nėra tokia patraukli, tačiau to negalima pasakyti apie Islandijos pietų stalus. Kæster Hákarl arba tiesiog Hákarl yra tradicinis islandiškas patiekalas, gaminamas iš Grenlandijos ryklio mėsos ir odos. Problema kyla dėl to, kad šiai konkrečiai ryklio rūšiai trūksta inkstų ir šlapimo takų. Jos atliekos turi kažkur nukeliauti, todėl vienintelis dalykas, ką gali padaryti – jis filtruoja atliekas per odą, kurioje yra daug šlapimo rūgšties ir trimetilamino oksido. Tai galimai ant vakarienės lėkštės patenka visų rūšių košmariškų atliekų.

„Hákarl“ ragavę žmonės apibūdino tai kaip „patį blogiausią, šlykščiausią ir baisiausią skonį“, kurį jie kada nors valgė. Norint, kad mėsa būtų skani ir saugi praryti, ji turi būti fermentuojama ir pakabinama, kad išdžiūtų šešis mėnesius. Bet jūs rizikuojate perduoti bet kurią iš maistu plintančių ligų, susijusių su gyvūno atliekų prarijimu ir natūraliu toksiškumu. Paprastai „Hákarl“ valgyti yra visiškai saugu, nors ir tariamai šlykštu, tačiau dėl to kartais žmonės gali susirgti. Mirtis gali ištikti tik tada, kai ji nėra tinkamai fermentuojama, tačiau šiais laikais tai maža problema.

Ackee – kriaušinė bligija

Nacionalinio Jamaikos vaisiaus negalima rasti bet kuriame prekybos centre, nes jame yra nuodų, vadinamų hipoglicinu. Nurijus vaisius, kol jis nėra visiškai subrandintas, jei pasiseks, jūs pateksite į ligoninę, o jei ne – į morgą. Vaisiams pavojingas hipoglicino kiekis gali sukelti stiprų vėmimą, kuris tapo žinomas kaip Jamaikos vėmimas. Tai vėmimas, kuris gali tapti toks dažnas ir pasibaisėtinas, jog žmonės gali mirti nuo to. Niekas nenori vemti tiek, kad net mirtų, bet tai nutinka retkarčiais.

Laimei, vaisius galima valgyti, jums tiesiog reikia žinoti, kada saugu tai daryti. Sėklos visada yra toksiškos, todėl niekada negalima jų nuryti, tačiau vaisiaus minkštimas gali būti saugus. Tai patartina tik tada, kai vaisiai natūraliai sudygo ir subrendo – prieš tai suvalgius geltoną minkštimą, Jamaikoje atsiranda vėmimas. Retai liga gali tapti tokia sunki; asmuo gali patirti traukulius, delyrą, toksinį hepatitą, šoką ir komą. Dėl intoksikacijos nuo Ackee vaisių per metus mirė daugybė žmonių: 1988 m. Nustatyti 29 atvejai, 2001 m. – daugiau nei 50.

Gyvi aštuonkojai

Techniškai dauguma žmonių paprastai nevalgo gyvų aštuonkojų; jie valgo neseniai užmuštą aštuonkojį, kuris yra populiarus patiekalas, vadinamas San-nakji. Šis Korėjoje atrastas populiarus, tačiau bauginančiai jaudinantis delikatesas yra neseniai nužudytas jauniklis aštuonkojis. Jei manote, kad negyvas gyvūnas negali jūsų įskaudinti, niekada nebandėte valgyti San-nakji. Čiulptuvai ir toliau susitraukinėja po mirties, o susilietę su sezamo aliejumi, jie žiauriai trūkčioja, darydami indą tarsi gyvą. Valgyti smagu, bet nepaprastai pavojinga.

Aštuonkojo, kuriame yra čiulptuvų, valgymo problema yra susijusi su tuo, kad tie siurbtukai vis dar veikia, kai čiuptuvai susitraukinėja. Nuryti tai yra iššūkis, ir nors kai kurie žinovai jaučia, kad maistas patenka į gerklę, daugelis žmonių miršta, kai jų kvėpavimo takus užstoja kovojantis čiuptuvas. Manoma, kad kasmet nuo bandymo suvalgyti delikatesą miršta net šeši žmonės, todėl tai yra vienas iš mirtiniausių šio sąrašo patiekalų.

Kasava

Galbūt nežinote kas yra „Cassava“, tačiau yra didelė tikimybė, kad bent kartą gyvenime ją suvalgėte. Iš tropinių šaknų pasėlių yra kilusi tapijoka, taigi, jei kada nors esate ragavę tapijokos pudingo ar arbatos, jums patiko šio augalo produktas. Laimei, valgyti augalą yra visiškai saugu, jei tik to nepadarysite, kai jis vis dar žalias. Jei valgysite žalią, jūs beveik neabejotinai apsinuodysite, nes žalioje kasavoje yra toksino, vadinamo linamarinu. Kai linamarinas patenka į jūsų kūną, jis virsta mirtina cianido forma, vadinama cianogeniniu glikozidu.

Teisingai, cianidas. Viena iš mirtingiausių medžiagų, su kuria žmonės niekada nenori liestis. Maniokų augalai yra reguliariai perdirbami žmonėms vartoti, ir šie produktai yra visiškai saugūs. Mažiau išsivysčiusiose pasaulio vietose, kuriose pasėliai sudaro didelę žmonių dietos dalį, greitas perdirbimas gali sukelti toksišką manioką, ir ji per daugelį metų žudė žmones. 2005 m. dėl toksiškos kaskados Filipinų mokykloje mirė 27 vaikai. Norint tinkamai jį apdoroti, šaknis reikia nulupti, virti, išdžiovinti, mirkyti ir nuplauti. Neapdorotos kasijos niekada neturėtų būti vartojamos, nes tai tikrai nužudys žmogų.


Patiko tai? Pasidalinkite su draugais!

Kokia jūsų reakcija?

hate hate
21
hate
confused confused
9
confused
fail fail
30
fail
fun fun
27
fun
geeky geeky
24
geeky
love love
15
love
lol lol
18
lol
omg omg
9
omg
win win
30
win
evy

Comments

comments